Kondens på fönster/fönsterdörrar

Kondensen som uppstår på fönster/fönsterdörrar har utretts av oberoende konsulter som föreningen anlitat som konstaterat att det är inget fabrikationsfel på fönster/fönsterdörrar och det finns heller inga brister i monteringen. Ventilationen har även kontrollerats.

Under perioder när temperaturskillnaderna är stora (framför allt under höst och vår) finns det risk att kondens (imma) och i vissa fall iskristaller bildas på välisolerade fönster med begränsad sikt som följd. Det är ett naturligt fenomen som uppstår på grund av att fönstret isolerar så effektivt att nästan ingen rumsvärme läcker ut genom fönstret. Kondensen uppstår i regel vid snabba yttre temperaturhöjningar och försvinner när glaset efterhand värms upp utifrån. Vissa platser och lägen gör fönstren mera utsatta för kondensbildning.

Energifönster med sk 2+1 konstruktion är särskilt känsliga då den varma luften från den inre rutan möter den kalla ytterrutan. Det är konstaterat att det är inget fabrikationsfel på fönster/fönsterdörrar och det finns heller inga brister i monteringen. Vi har i några fall kontrollerat ventilationen i lägenheterna för att säkerställa att den är rätt inställd och inte heller där finns något att anmärka på.

Om kondens uppstår på det yttersta glaset (fönstrets utsida) är det inget fel på fönstret utan ett bevis på att det isolerar väl. Utvändig kondensbildning är ett tecken på mycket litet värmeläckage genom fönstret och kan uppstå när det är placerat i ett oskyddat läge i byggnaden (utan avskärmande buskar eller träd framför, inget takutsprång, placering långt ut i fasaden), eller i ett läge där luftfuktigheten är mycket hög. Kondensen uppstår som regel på natten och försvinner under morgontimmarna.